Energilösning för skogs och lantbruksfastigheter i Skandinavien
Sverige har ett stort antal lantgårdar där många bor året runt. Dessa gårdar behöver en stor del energi på grund av stora och äldre hus. Många gårdar ligger avsides och har inte alltid helt pålitlig el när det snöar och blåser för mycket. De flesta av dessa fastigheter har tillgång till skog och därmed billig ved som är en bra lösningar för el och värme. Sunnytek ger i detta dokument en beskrivning om hur det är möjligt att spara på energikostnaden och till och med klippa elkabeln och bli 100% självständig från elbolagen.
* Samlingsdokument över oberoende energisystem system som PDF
* Energilösning för hus beskriver en totallösning för energi i ett hus.
* Stirling baserade generatorer inbygda i en villa hem panna.
* Stirling panna med energilösning för el och varmvatten i egna hemmet.
* Biogen pellets eldad stirling panna
* Solenergi med solpaneler och solfångare.
* Hybrid system med smart inverterstyrning och energilager.
* Victron katalog om deras off grid teknologi.
Solpanelerna har blivit klart bättre de sista åren och har sjunkit i pris. Den nya soltekniken kallas a-silicon tunnfilm eller CIGS paneler som är två olika sätt att få klart bättre paneler än tidigare. Dessa är bra i pris i hänseende per levererad KWH och har en laminerad och härdad två glas teknik som gör att de håller klart längre.
Denna design anses klara över 40 års livslängd. En tysk modell har 30 års garanti. Tunnfilmspaneler ger klart mer el vid ej perfekt sol och skillnaden är mellan 10-30% jämfört med paneler som är testade på samma sätt. En 250 W vanlig kristallin panel ger då lika mycket el som en 220 W tunnfilms panel i de flesta fall. Detta kan styrkas med laboratoriemätningar. I strålande sol räcker alltid elen till men en höst eller vinterdag är allt satt på sin spets. Då behövs de extra ca 30% som våra paneler ger. Utseendet på solpanelerna skiljer sig mot de äldre modellerna och nästan alla tycker en blanksvarta ej fläckig yta har en hel del fördelar. Panelerna har högblankt glas och inte knottrig yta som gör att snön glider av taket mycket lättare och regnet tvättar rent taken bättre. Klarglaset är härdat och mycket starkt och man kan gå på taket med gummisula. Panelerna sätts fast med gummi klädda klampor som är diskreta.
Montagesystem. Sunnytek har flera olika montagesystem för solpanelerna för olika tak, betongtegel, lertegel, plåttak, korrugerat eller tjärat papptak. Panelerna kan givetvis monteras på marken om det är bättre och då har vi flera smarta montage. En version har hög placering så det blir t.ex parkering under panelerna. Det finns en så kallad tracker där panelerna mekaniskt följer solen. Denna lösning ger ca 25% mer energi ur panelerna då de alltid pekar rätt på solen.
Specialtak med solpaneler. Sunnytek har några solpaneler som fungerar som tak.
Soltegel pannor likt vanliga pannor men med solceller inplastade i tegelpannorna som är av glasfiber. Effekt ca 8 W per panna.
Solskiffer där solpanelerna är platta och liknar takskiffer. Finns från 20W/ panna till 150W/ panna och är mycket lätt att lägga.
Solmembran med flexible panel som klistras med asfalt på ett plåttak eller ett papptak. Sunnytek ger 20 års garanti på produkterna.
Mini vatten turbiner som kan hämta energhi från en mindre bäck. Dessa kan kopplas ihop med solenergi + vindenergi + energilager i en lösning som medger helt oberoende enerhgi till ert hus. Viu har mnodeller från 50W och uppåt och kostnaden är mycket rimlig.
Stirling ved panna / stirling pelletspanna. Denna panna är en nyckelkomponent och rent praktiskt så klarar solen som regel ca 9 månader per år. Lösningen kan då vara en Stirling panna som har en inbyggd generator som ger el och varmvatten. Denna panna finns i tre utföranden.’
* Valtis VIUva den nya vedeldade stirling pannan som nu är EU godkänd.
* Gas eldad för gasdrift ( Biogas / naturgas )
Samtliga har en inbyggd Stirling generator som ger ca 1-2 KW i max effekt och vid praktisk användning ca 18-20 KWH / dygn. Utöver detta ger de ca 10 KW varmvatten / 60-70 C som kan användas som värme i huset.
Stirling enheten är hermetiskt förseglad och har ca 10 års service intervall. Används den 3 månader / år så klarar det betydligt längre service intervall. Hela enheten har en enda rörlig del och är av oscillerande typ. Denna Stirlingmotor har tillverkats i större antal i 15 år och levereras från Holland.
Dieselgenerator med värmeåtervinning. Sunnytek har en dieselgenerator med vattenkylning och en extra värmeväxlare på avgasröret så vi använder den värme som motorn ger för att värma huset och elen för att ladda batterierna. Tester visar att rätt kopplat så använder vi över 90% av dieseloljans energi så förlusterna är små. Detta är då bara aktuellt kanske 3 månader / år och några få timmar / dag. Det blir mycket kostnads-effektivt.
Hybrid inverter för omformning av elektriciteten
Alla solfarmer har någon typ av omformare eller inverterar som omformar likström till växelspänning eller för att ladda batterier i energi lager. Dessa har sina begränsningar och i dessa fall behöver vi ladda batterier och kanske samarbeta med ett externt nät och sälja el. Vi måste även vara reservkraft om nät leverantören har problem och kräver då en så kallad hybrid inverter som kan hantera denna tekniska komplexitet. Alla enheterna har MPPT ingångar för att utnyttja solpanelerna maxibalt effektivt. De känner av nätet och ställer in sig själv på rätt sätt.
Energilager med batteriteknik. Denna del är normalt den dyraste delen och den har oftast den kortaste livslängden. Utvecklingen har varit mycket snabb de sista åren inom batteritekniken. I Sverige med tämligen kallt klimat är det enklare då batterier inte fungerar i högre temperaturer. Blybatteri innebär en bra lösning men den ställer krav på installation och design. Sunnytek använder i så kallade GEL batterier med djup cyklings egenskaper för att få bra livslängd.
Bipolära Nickel metalhydrid batterier är nu mycket attraktiva och vi kommer att använda dessa i de flesta installationerna i Sverige. Bra elektronik ger en bra systemuppbyggnad med elektronik och elbilsladdning.
Saltbatteriet är ibland den bästa framtida lösningen. Miljövänligt och 15 års livslängd som djup urladdat energilager är mycket bra med en rimlig prisnivå.
Blybatterier gillar ej djupa urladdningar såg den bör ej djup cyklas mer än 30-40% om de skall hålla riktigt bra och helst över 10 -12 år. Ni-Fe batterier för de riktigt höga pålitlighetsapplikationerna.
Bilden till vänster ett 96 KWH batteri en skola med 48 volts spänning. Den bygger på 931 AH 2 volts OPZV celler. Cyklas denna typ av batteri ca 30 -40 KWH / dygn har batterier en livslängd på troligen över 10 år i Sverige.
Lithium Järn Fosfat batterierna är moderna och pålitliga. Det finns en design som liknar bilbatterier men är kraftfullare och har inbyggd intelligens så de kan laddas tämligen enkelt med en vanlig blyladdare. De finns i storleken upp till 48 Volt 300AH och har normalt en livslängd mellan 12-15 år. De klarar däremot 90% djupurladdning så jämför man med blybatterier så måste blybatterier ha ungefär dubbelt så mycket energi innehåll. Dessa batterier har samma spänning som ett blybatteri och max 48 volt i de flesta fallen.
Batteri kassetter. En annan form av detta batteri är kassetter som har avancerad styrning från laddaren, de är avancerade och kan kontrolleras bättre. Dessa finns i rackar med mycket stort energiinnehåll och passar då systemen som är större. Här är spänningen mycket högre upp till 700 Volt som ger mindre ampere i de tunna kablarna. Förlusterna är också mindre men priset högre.
Keberos vattenvärmare är en smart tillsats som ger varmt vatten av elen från era solpaneler. Med denna har ni enkelt varmvatten på sommaren då ni har överskott på solenergi. Ger ungefär samkmka funktion som solfångare men smartare och billigare.
* Retur till Fixarsidan. * Retur till solenergi. * Retur till energilager. * Retur till inverters. * Retur hemsida 1