På denna sida ger vi lite tankar på hur ni kan framtids säkra ert hus / fastighet på bästa sätt. Det finns lösningar som är testade och fungerar men är föga kända i Sverige då det ej skrivs så mycket om den verklighet vi lever i. Här försöker vi beskriva lösningarna på era framtida energifrågor och hur man kan leva ett säkert och eco korrekt liv i Sverige / Skandinavien. Vi delar upp allt i delar som var för sig är mera lätta att förstå och förklartar hur dessa fungerar tillsammans i ett helhetsperspektiv. Vi går nu in i en mera osäker framtid med många frågetecken men det går att försäkra sig mot kommande problem med rätt teknik. Bilden visar Skogsvallen i Enköping som byggs våren 2022 med plusenergi teknik och solpaneler på väggar och tak.
* Den totala energilösningen för ditt hus. Specialbesklrivning hur ni ordnar billig energi och kan leva off grid-
* Elektricitet. Det är tämligen givet att alla hus i framtiden behöver elektricitet i tämligen stor omfattning. Steg 1 är givetvis att vara energieffektiv och lite snål i sin användning. Ledlampor av den mera energisnåla typen är då en given sak. Vitvaror av nyaste typ med bästa energiklassning behövs. Bra ventilation med energiåtervinning. Bra isolation och vettig fönsterplacering för bra inomhusklimat. Då kommer frågan hur vi skall få tag i el på rätt sätt och detta beror på ett antal faktorer. Husets läge, användning och boende kräver olika lösningar.
*1 Solenergi. Det finns nästan alltid möjlighet att installera solpaneler på alla hus. Vi har solpaneler för tak men också väggar och genomskiunliga paneler för balkongräcken mm. Garagetaket och cyckelboden kan ha ett soltak. Halvgenomskinliga paneler på uteplatsen / uterummet. I staden kan taket få en rekterationsgård på taket med solskydd med solpaneler. Det finns nästan alltid plats för ett antal paneler. På landet kan markmontage vara en bra lösning och det kankanske bli ett staket av solpaneler. Sunnytek har prisvärda integrerade paneler som ser klart snyggare ut än traditionella skenmonterade system. De är betydligt stabilare i montaget.
Hur vi än vrider och vänder på detta klart att sol panelerna inte klarar hela året. Speciellt 3-4 månader blir svåra att klara till 100%. På sommaren har vi alltid stort överskott som i viss mån kan växlas mot vintern med ett energiavtal med nätleverantören. Det är bara att gilla detta läge om det är på detta sätt. Många paneler kan oftast ballansera KWH sett över hela året men ej skapa ett helt oberoende.
Stirling system med panna. Denna Holländska lösning ger det som saknas sett över året så ett hus kan leva helt på egen producerad elektricitet och varmvatten. Ni kan klippa kabeln om den finns eller leva oberoende var ni än bor. Stirlingpannan ger typiskt 20-25 KWH / dygn i el och ca 7-10 KW i varmvatten för uppvärmning.Ihop med solenergi + energilager kan detta räcka föär de flesta villor i hela landet. Det finns flera modeller av denna panna. Vedeldad stirling panna för den med gottn om ved att elda med. Den laddas ca 2 ggr / dygn med 150m liter ved och ger sedan varmvatten och elektricitet. Pelletseldad stirlingpanna som laadads från en silo med en transportör. Fliseldad stirlingpanna som fungerar på finhuggel flis. Gaseldad stirlingpanna med gasol, biogas med mera. Det finns ett Stirling inbyggnads system för den händige som har en lämplig panna och vill montera en extra tillsats med en Stirlinggenerator.
*2 Vindkraft i hybridsystem. Vi har vindkraft som kan generera el när solen ej är uppe. Vinden kan variera en hel del lokalt. så det finns platser där vindenergi är rätt meningslöst. På andra platser blåser det myckert mera så här ger vinden ett bra tillskott sett över året. Blåsiga höstdagar är ofta molniga. Det är ej ovanligt att det är vindstilla och molningt och då löser vindkraft ej problemen sett på lång sikt. I Sverige är ofta medelvinden ca 5 meter / sekund och då ger ett vindkraftverk kanske 20-25% av max effekten. En 5 KW vindturbin ger då kanske 1 KW i elektrisk uteffekt så detta är tämligen magert. Vi har som regel vertikala turbiner då de är tystare och har en dle fördelar.
*3 Minikraftverk. Det är inte ovanligt med gamla kvarndammar och bäckar med skapliga vattenfall. Vi har ett antal olika små turbiner som kan installeras och ge kraft från vattnet. De får ofta mera vatten vid dåligt väder = lite sol så detta ballansera bra. Det är ibland knepigt med tillstånd för små kraftverk och olika länsstyrelser ser mycket olika på dessa kraftverk. Sunnytek har kunniga partners som kan detta med fisktrappor och hur fisk hanteras på bästa sätt ihop med kraftverk. Har ni minst 2 meters fallhöjd och 50 liter / sekund blir detta lite extra intressant.
Detta är i stort sett allt vi har om hur ni producerar elen på ert eget sätt. Men sedan behövs det mera saker om hela systemet skall fungera året runt.
Energilager för el. Om er energilösning skall fungera vettigt behövs ett energilager lämpligtvis med batterier. Det pratas mycket om batterityper med mera och vad man skall ha eller ej. En normal villa behöver ha minst 5 KWH kapacitet i ett energilager om det skall ge vettig funktion i en helhet. Typisk storlek anser vi vara mellan 10-20 KWH och detta beror på hur anläggningen ser ut. Batterierna kan med fördel ta toppbelastningen som uppstår då och då. Energilagret kan användas för att lagra dages energi från panelerna till natten då solen för nere. Praktiskt sett skall ett energilager ej använads för att lagra många dygns bvehov då detta blir mycket kostsamt. Elbilen laddas med fördel från energilagret och då kan man ha mindre huvudsäkringar då man ej belastar nätet bmed denna tämligen stoira last. Det kommer framtida standarder somn gör att man kan sälja energi till elbolagen vid toppbelasting och detta kan komma att bli klart lönsamt.Energilager öär en bra framtidssäkring som kan vara och bli lönsam.
Batterityper i ett energilager. Detta är ett diskussionsämne med många olika synpunkter och” sanningar”. I kort kan man säga att man skall välja det som passar bäst för varje situation. Detta kräven en analys men det garanterar bästa funktionen undre många år.
* Lithium batterier / Litium batterier. Denna är tämligen vanlig och är av samma typ som batterierna i elbilar. De har sina fördelar och ej så många nackdelar. Livslängd på ett bra batteri kan vara ca 15 år / 6000 cykler.
* Ni-Mh batterier . Dessa har då normalt de Svensktillverkade Nilarbatterierna som vi gärna jobbar med. De är mycket bra med ca 20 års livslängd och hart inga speciella nackdelar. Det finns vissa begränsningar i elektroniken vid off grid drift som mest handlar om tillgång på olika funktioner.
* Blybatterier. Vi använder gärna denna typ då den har sina fördelar. De håller ca 8-10 år om man har bra Gel / AGM; batterier och ej snabbladdar eller djupcyklar för mycket. De är miljövänliga då de alltid har ett bra restvärde som skrot. Billigast i inköp men som sagt de håller ej så länge.
* Redox / Flödesbatterier / NAS batterier. Dessa passar bara vid större system då de är dyra vid liten kapacitet men billga on det är stora batterier. Klarar av most 20 års livslängd.
* LTO Lithium titanate batterier. De används bara om det är storfa krav på snabb laddning och mycket högt effektutag kombinerat med uppåt 30-40 års livslängd. Passar bra i en deö båtar / färjort eller bussar.V har dom i vissa sol lampor då de håller så bra. De öär dyra.
* Saltbatterier. Klart lovande och bra typ men problem med lång leveranstid. Klarar 15-20 års livslängd. De är stora och tunga och dyra men i princip ätbara.
* NI-fe batterier. Dessa är en gammal och pålitlig typ som håller bra och tål det mesta. Ett bra system fungerar i 20 år eller mer och de kan vara i stand by drift 30-40 år. Miljövänlig design med nickel + järn i plattorna och vanlig lut som elektrolyt. Svensk gammal uppfinning från Ni-Fe AB i Oskarshamn. Inga datasystem och enkelt underhåll. Tämligen dyra menen" no problem" design.
Invertrar / elektronik och laddboxar för bilen. Detta finns på något sätt i alla system. Vi har flera tillverkare som kompletterar varandra. Efter behov föreslår vi denför er bästa kombinationen.